Mer om fillers och Botox

Mer om fillers och Botox

Denna artikel berör ämnet fillers och Botox. Botox och dillwea är kosmetiska behandlingar som ges genom injektioner, vanligtvis på läkarmottagning. De är minimalt invasiva, vilket innebär att de inte involverar operation. Det är där deras likheter dock slutar. Botox- och fillersbehandlingar är populära och står för mer än 9 miljoner procedurer 2015, enligt American Society of Plastic Surgeons (ASPS).

Innehåll

Botox innehåller renade bakterier som fryser muskler. På så sätt kan Botox hjälpa till att minimera utseendet på linjer och rynkor orsakade av ansiktsuttryck. Fillers innehåller ingredienser som lägger till fyllnad i områden som har tunnat på grund av åldrande. Denna gallring är vanligt i kinderna, läpparna och runt munnen. Människor bör vara medvetna om kostnader och risker för behandlingar och ha realistiska förväntningar på vad de kan göra.

Vad är Botox?

Botox kan hjälpa till att korrigera dynamiska rynkor, till exempel kråksparkar runt ögonen och horisontella linjer på pannan. Botox är en renad form av botulinumtoxinet som erhålls från bakterier. Även om det är dödligt i större mängder, har den lilla reglerade mängden Botox som ges för att korrigera rynkor använts säkert i årtionden. Botox fungerar genom att blockera nervsignaler i musklerna där den injiceras. När dessa nervsignaler avbryts är den drabbade muskeln tillfälligt förlamad eller fryst. Utan rörelse av dessa utvalda muskler i ansiktet kan vissa rynkor mjukas, minskas eller till och med tas bort.

Botox och andra behandlingar gjorda med botulinumtoxin kallas ibland neuromodulatorer eller neurotoxiner. Behandlingar gjorda med botulinumtoxin säljs under varumärkena Botox Cosmetic, Dysport och Xeomin.

Vad kan Botox korrigera?

Vad kan Botox korrigera?

Botox fungerar endast på rynkor som orsakas av muskelrörelser. Dessa är kända som dynamiska rynkor och kallas ofta för “uttryckslinjer. De vanligaste dynamiska rynkorna som Botox kan behandla är linjer i överytan, till exempel “11” mellan pannorna, horisontella linjer på pannan och kråksparkar runt ögonen. Dessa linjer orsakas av leende, rynkor och andra ansiktsuttryck. Botox fungerar inte på fina linjer och rynkor orsakade av slapp eller förlorad känsel i ansiktet. Dessa är kända som statiska rynkor. Statiska rynkor inkluderar linjer i området kinder och nacke.

Botox är inte en permanent behandling. Upprepade behandlingar är nödvändiga för fortsatt rynk reducerande effekter. De flesta tycker att den muskelavslappnande effekten av Botox varar i 3 till 4 månader.

Botox och dessbiverkningar

ASPS anser att Botox är säkert och 6,7 miljoner förfaranden genomfördes under 2015. Eftersom Botox går av med tiden är de flesta biverkningar endast tillfälliga. Möjliga biverkningar av Botox inkluderar: hängande ögonlock eller panna om det injiceras nära ögat, svaghet eller förlamning av närliggande muskler, nässelfeber, utslag eller klåda, smärta, blödning, blåmärken, svullnad, domningar eller rodnad, huvudvärk, torr mun, influensaliknande symtom, illamående, problem att svälja, tala eller andas, gallblåsan problem, oskarp syn eller synproblem.

Behandlingen kan också sluta fungera på grund av antikroppar som bekämpar toxinet. Detta händer dock hos mindre än 1 procent av människor som har upprepat Botox-behandlingar. ASPS råder människor att inte gnugga eller massera injektionsområdet efter att ha fått Botox-behandling. Detta kan sprida toxinet till omgivande hud, orsaka muskelnedgång och andra problem. Den genomsnittliga kostnaden för en Botox-injektion är $ 385, enligt 2016-statistik från ASPS.

Dela med sig

© 2021 Roots Sthlm