Hudvård efter hudtyp

Desto mer man går in på detta med hudtyper och vad för vård en sådan hud behöver desto bättre hy kan man faktiskt få. Man har bedrivit många studier och forskning och sett att de olika hudtyperna kräver olika typer av hudvård eller behandling för att få ett bra resultat. Om man inte själv vet vilket typ av hud man har så kan man göra ett så kallat hudtest, och dessa kan man göra online. De hudtyper man pratar om är blandad hy, fet hy, normal hy, torr hy, känslig hy och mogen hy.

Blandad och fet hy

Den blandade hyn är den vanligaste hudtypen och består av olika hudtyper uppdelade på olika zoner. Typiskt för en blandad hy är att man har ett fetare parti på panna, näsa och haka, det som kallas T-zonen, medans kinderna består av torr eller normal hy. Den blandade hyn kräver olika produkter, eftersom man har olika hudtyper. Ett torrt parti kan man inte behandla med samma kräm som ett fetare parti. Det finns serier för blandad hy som man kan använda som en grundläggande hudvård och därefter kan man komplettera med specialprodukter om man har det behov, till exempel om man har ett problemområde på kroppen någonstans. En fet hy beror på överproduktion av fett i talgkörtlarna och fel hudvårdsprodukter kan göra huden ännu fetare. Det gäller att inte torka ut en fet hy då kroppen då försöker kompensera för den torra huden och producerar ännu mer fett. En fet hud ska återfuktas ofta för att huden ska komma i balans och sluta överproducera fett.

Normal och torr hy

En normal hy är oftast mjuk och spänstig. Den är inte torr, den är inte fet utan den normala huden är välbalanserad med en jämn färgton och inga synliga porer. En normal hud har inga problem direkt men om man vill att huden ska vara i gott skick även vid äldre dar så ska man se till att man använder ansiktsvatten, hudkräm och ögonkräm. Den torra hyn saknar tillräckliga mängder av både fukt och fett vilket kan göra hudytan sträv. När man gör rent en torr hy, speciellt i ansiktet, så blir huden stram och den kan börja klia. Blir huden för torr så kan man utveckla eksem. För en torr hud ska man använda feta krämer och gärna närande koncentrat och eller oljor. Man kan även behöva lugnande produkter för känsliga hudtyper då en torr hud lätt blir känslig.

Känslig och mogen hy

En känslig hy blir lätt röd och irriterad, speciellt vid värme, kyla, sol och även vid torr luft. En känslig hud ska skyddas mot solen och använda de produkter som finns framtagna för känsliga hudtyper. Använd gärna lugnande produkter som inte ökar blodcirkulationen. Mogen hy kallas den hud som tappat sin spänst och utvecklat rynkor och linjer. En mogen hud kan påskyndas av UV-strålning, miljöföroreningar och fria radikaler. En mogen hy behöver fukt och skydd och gärna antioxidanter. Produkter med AHA-syror har en utslätande effekt och använd ett högt solskydd vid soliga dagar.

Dela med sig

© 2021 Roots Sthlm