Hårlaserbehandling

De flesta av oss har oönskad hårväxt på ett eller flera ställen på kroppen.

Att avlägsna dessa om och om igen med t.ex. rakhyvel eller vaxning, kan kännas som ett evighetsjobb utan ände. Därför är det många människor som vänder sig till olika salonger och kliniker som utför hårborttagning av laser.

Det finns en hel del med olika typer av hårlaserbehandling och vissa passar bättre för andra hudtyper än andra. Beroende på hårstråets kvalitet krävs olika metoder.

Men de flesta områden på kroppen kan man behandla med laser.

Att använda laser är en behandling som måste upprepas upp till 8 gånger innan håret helt givit upp att växa ut igen, vilket man bör tänka på innan man beställer tid. Vill man vara färdigbehandlad inför t.ex. sommaren eller solsemestern behöver man starta behandlingen långt innan för att vara säker. Dock kan aldrig en fullständig garanti ges att håret aldrig kommer tillbaka senare igen.

Det finns olika typer av hårlaser metoder, t.ex. Gentlelaser, Diod-laser (Primelase), IPL (ELOS teknik) och Light Sheer Diode Laser. Marknaden exploderar och det kommer nya metoder vartefter.

Områden att behandla

De flesta kroppsdelar man kan använda laserbehandling på, så länge huden på området inte är skadat.

Tidigare var det vanligast att kvinnor gjorde dessa behandlingar och de områden på kroppen som oftast behandlas har varit och är fortfarande: armhålor, ben, bikinilinje och ansikte.
Nu börjar också även männen att upptäcka och använda sig av metoderna för oönskad hårväxt. Exempel på vilka områden männen vill behandla är rygg, axlar, nacke och skuldror.

Att välja utförare

När det kommer till att välja vem som ska utföra ens behandling så kan man gå till väga på ett flertal sätt. Ett av de vanligaste sätten är att fråga runt i ens bekantskapskrets om de har något företag som de använde sig av och kan rekommendera.

För att utföra laserbehandling behöver man (kortare) utbildning, då det krävs kunskap om huden och hårets anatomi. Man får även kunskap om vilka hudtyper/hudskador som inte kan behandlas. Även hantering av olika apparater.

Därför är det viktigt som kund att kolla upp hur länge utföraren man vill gå till har varit i branschen, men också hur länge just den du ska gå till har arbetat.

Ofta finns även möjligheten att se för- och efterbilder från den som ska utföra behandlingen, vilket är bra för att bilda sin första uppfattning om företaget.

Att tänka på inför laserbehandling

Innan man utför en laserbehandling, oavsett vilket område på kroppen det gäller, så måste man undvika solarium, solbad, vaxning och borttagning av hår med pincett på området som man vill behandla. Har man mycket ljusa och tunna hårstrån går det inte heller att behandla.
Ett område med mycket tjocka och mörka hårstrån tar emot behandlingen på ett bra sätt, men man behöver korta ner hårstråna innan behandling, annars når inte lasern ner i huden som den ska.

Mörkare hudtyper kan inte alltid använda sig av laserbehandling, men detta kan man alltid konsultera om på den kliniken man vill gå till.

Dela med sig

© 2021 Roots Sthlm