Fördelar med massage

Idag är vi mer stillasittande än någonsin förr, vilket ofta märks på våra kroppar. Många plågas av ryggsmärtor och ömma muskler som ofta kan lindras eller botas  med hjälp med massage. Att massage är bra för hälsan har varit känt sedan länge, men vad är det egentligen som gör att man mår så bra av beröring? Det ska vi kika närmare på i den här artikeln.

Massage mot stress och ångest

Det finns forskning som påvisar att massage hjälper mot både stress och ångest. Det beror på att massagen gör så att kroppens kortisolnivåer sjunker. Vid massage ökar också nivåerna av dopamin och serotonin i kroppen, vilket är ämnen som får oss att må bra. Massage kan också vara behjälplig om man har ömma muskelknutor i kroppen som beror på ångest. Därför kan man med fördel prova djupmassage när man känner sig stressad. Studier har till och med visat att studenter som får massage inför ett viktigt prov faktiskt presterar bättre än de som inte får det.

Stärker immunförsvaret

Massage hjälper immunitet

En annan anledning till att man ska unna sig en härlig massage är dess inverkan på kroppens immunförsvar. Massage ökar nämligen cirkulationen av de vita blodkropparna. Det bidrar i sin tur till att cirkulationen av lymfsystemet förbättras och det får därmed en bättre spridning i kroppen. Det påverkar hur pass mottagliga vi är för främmande ämnen i kroppen. Med andra ord så är massage fördelaktigt ur flera perspektiv, det motverkar inte bara stress utan ser också till att kroppen lättare kan bekämpa infektioner. Den ökade cirkulationen gör också så att kroppen kan göra sig av med tungmetaller och andra gifter som lagras i kroppen.

Att tänka på inför massagebesöket

Massage kan med fördel användas för att förebygga ryggproblem inför framtiden. Men med tanke på att vem som helst får kalla sig massör så kan det dock vara svårt att veta vem man bör vända sig till. Det finns ett stort utbud av utövare där vissa har gått kortare kurser medan andra har flera års utbildning. Massageutbildningar kan dessutom variera rejält i kvalité och innehåll. Om man väljer att gå till en massör som är medlem av Branschrådet Svensk Massage så vet man dock med säkerhet att denne besitter djupa kunskaper om massage, eftersom varje massör som certifieras genom dem måste klara flertalet prov som innehåller både praktiska och teoretiska moment.För uppnå bästa effekt bör man få massage regelbundet. Studier har påvisat att människor som får massage ungefär 45 minuter per vecka inte bara får ett starkare immunförsvar, de upplever också en sänkning av stresshormonet kortisol. Det kan dock hända att magen sätter igång vid massage eftersom vissa övningar och tekniker triggar igång matsmältningen och tarmarna. Det är dock helt ofarligt. Massagebehandlingar leder också till att slaggprodukter och gifter frigörs, därför är det viktigt att man dricker vatten både innan och efter behandlingen. Då blir det lättare för kroppen att göra sig av med dessa gifter. Det är också vanligt att träningsvärk uppstår efter en behandling. Det går dock över efter några dagar.

Dela med sig

© 2020 Roots Sthlm