Ekologisk kost

Det bli allt mer vanligt att vi väljer ekologiskt. Att välja kost ur ett ekologiskt perspektiv har blivit mer vanligt med människans medvetenhet om vad som är bra för kroppen.

Att välja ekologisk kost innebär en hel del saker att tänka på. Ekologisk kost ingår som en del i helheten att tänka ekologiskt. Det ekologiska tänket och valet innebär en annan livsstil inte bara kost mässigt. En stor medvetenhet och kunskap kan behövas för att komma rätt i dina val av ekologiska varor.

Vad är ekologisk kost?

Ekologisk kost är framtagen och framställd utan konstgödsel, syntetiska och kemiska bekämpningsmedel. Djur som drivs upp ekologiskt ska ha frigång och vistas ute samt utfodras med ekologiskt foder, helst från egna marker av uppfödaren. För att mat/kost ska vara ekologisk så krävs det en ekologisk märkning enligt speciella regler. Livsmedel med ekologisk märkning ska innehålla minst 95% ekologiska ingredienser för att bara godkända. Produkter som inte får märkas med ekologiska märkningar Djur från jakt och fiske. I Sverige krävs en kontroll och uppföljning av dig som vill märka dina varor med ekologisk stämpel. Du skall bli och vara godkänd enligt ett kontrollorgan i Sverige. Det finns regelverk utformade av EU så att du även kan se om varor från andra länder är ekologiska.

Att äta ekologiskt

Det handlar om en helhet att äta ekologiskt och välja bra varor. Det gäller att lära dig se helheten och blanda in både fisk, kött, grönsaker mm över en längre period. Samtliga varor som vi använder ska ha den ekologiska märkningen. Att göra detta val begränsar risken för att vi får i oss gifte och kemikalier som är skadlig för oss på sikt. Att välja ekologisk kost är inte svårt men kanske en viss planering krävs. Varje butik i Sverige har sitt eget kravmärkning så det gäller att känna till dessa stämplat som finns på förpackningarna. Att äta och använda ekologisk kost är gynnsamt för människor och miljö. Det är bra för tillverkare och uppfödare om vi mer och mer väljer ekologiska alternativ.

Det finns ett stort samband mellan hälsa, motion, kost och välbefinnande som forskningen ser. Väljer di ekologiskt så var noga med helheten, då får du bäst resultat.

Att äta ute kan vara lite svårare, då du inte ser råvarorna som används. Har restaurangen en ekologisk märkning så får du utgå från att den följer de regler som gäller. Just nu pågår en uppföljning av näringsinnehåll i ekologisk mat som vi hoppas blir klar under 2019.

Sammanfattning

Att välja ekologisk kost är en ökad medvetenhet av ett resultat av en helhetsbild. Att människan mer och mer går över till kravmärkta varor för att minska inta och påverkan av gifter, kemikalier mm. Ekologisk kost/varor är det som är hårdast då det gäller märkning och uppföljning av regler och krav. Det är inte lika tydliga regler då det gäller andra produkter så som tvättmedel, smink, tvål, schampo mm. Vår mat har dom hårdaste krav än så länge. Det finns tankar som i en riktning att det ska bli så i allt som vi använder daglig dags. Att välja ekologisk kost är en livsstil och gäller inte bara kosten. Mtion, hudvård, tankar, känslor ingår i helhetsbilden.

Dela med sig

© 2021 Roots Sthlm