Detta innehåller en frisörutbildning

Att vara frisör är ett mycket socialt yrke. Gillar man att prata med olika typ av människor, är intresserad av färg, form och stilar så är det ett perfekt yrke.

Frisöryrket innehåller mycket detaljarbete och noggrannhet, speciellt när det kommer till färgblandning och hantering av olika kemikalier.

När man väl blivit frisör kan man absolut känna att man gör något praktiskt som påverkar andra människor till det positiva.

För att bli färdigutbildad frisör behöver man, utöver grundutbildningen man får på de olika skolorna, även arbeta som frisöraspirant under 3000 kund timmar innan man kan göra gesällprovet som krävs för att bli en behörig frisör.

Det finns ett flertal klipptekniker och verktyg man kan använda för olika ändamål och dessa får man lära sig under sin utbildning. Man får även lära sig olika uppsättningar och frisyrer. Många går till frisören inför bröllop och andra tillställningar och är man speciellt duktig och intresserad av det, kan man specialisera sig inom det. Andra specialiserar sig istället inom barberaryrket eller mot dam- och/eller herrklippningar.

Utbildning på gymnasieskolan

Att utbilda sig till frisör på gymnasieskolan innebär att man går ett hantverksprogram – för det är just vad en frisör är, en hantverkare, även om det förstår även innehåller mycket service.

Programmet innehåller både teori, men även mycket praktiskt träning. Dels sker detta på varandra i klassen men även på dockor. Senare under utbildningen tränar man på riktiga kunder i så kallade “elev skolor”. Där kan man som privatperson boka in sig för bland annat klippning, färgning och styling för en mindre summa.

Detta ger en god start på träning inför kommande yrkesår som frisör samt god träning inför gesällprovet.
På gymnasieskolan ingår det också APL-tid då man får komma ut i verkliga yrkeslivet och se hur det går till på en salong.

Utbildning hos privata aktörer

Det som skiljer utbildning hos en privat aktör jämfört med gymnasieskolan är att den privata aktören följer elevens utveckling och utbildning ända fram till avlagt gesällprov. Examinatorer är ofta också lärare på dessa utbildningar och kan hålla en förberedelsekurs inför provet, utöver ordinarie utbildningsprogram.

Väljer man en privat aktör bör man tänka på att kontrollera att skolan är godkänd av Sveriges Frisörförening och Handelsanställdas förbund innan man väljer.

Kurser som ska ingår, utöver stylingteknik, hår och kemi och färgkunskap, så tillkommer även arbetsmiljö, ergonomi och småföretagande.


Hos privata aktörer kan det också ingå i kostnaden att man får lära sig öronhåltagning och eventuellt deltagande i olika frisörtävlingar utifrån intresse och kvalifikation.

Utbildning direkt på salong

Att utbilda sig direkt på en frisörsalong är ett annat alternativ för den som vill bli frisör senare i yrkeslivet. Det kan dock vara knepigt att utföra utbildning på det här sättet, eftersom man behöver hitta platsen och handledaren själv.
När man går en utbildning på en frisörsalong behöver man bli anställd som trainee under 5000 timmar. Handledaren ska följa kursplanen från läroverket.

Efter 2000 timmar ska man göra ett delprov och ett teoriprov för att kunna fortsätta de ytterligare 3000 timmar man behöver göra för att kunna avlägga ett gesällprov.

Dela med sig

© 2021 Roots Sthlm